Kaba dokuma kumaşlar, omurga içeren kaba kısa yünden oluşan daha kalın makine ipliğinden yapılır. İnce dokunmuş kumaşların aksine sert ve dikenlidirler. Üretim sırasında bu kumaşlar, dokuma desenini örten güçlü bir kat alırlar. Erkek palto ve üniforma dikmek için kullanılır.
Kumaşın lifli bileşimi ile olabilir saf yün (% 90, 100% yün içeriği) ve yarı yün (20 ila 90% ‘si arasında yün içerikli).
içerir veya% 10’a kadar diğer lifleri içerir, belirli bir dış etki (parlaklık, gri saç, renkli benekler) vermek için eklenir. Saf yünlü kumaşlar iyi ısı koruma özelliklerine, yüksek elastikiyete, düşük kırışmaya, iyi kıvrılabilirliğe sahiptirler, sırasında kalıplamaya iyi katkı sağlarlar, ancak aşınmaya karşı yeterince dirençli değildirler, çekmeye eğilimlidirler. Bu nedenle,
% 20 ila% 90 yün elyaf içerir. Sentetik liflerin eklenmesi kumaşların mukavemetini ve dayanıklılığını artırır, çekmeyi azaltır, ancak bu tür kumaşlar daha az kıvrılır, daha hızlı kirlenir ve parlaklaşır ve dikiş sırasında büzüşebilir. Ek olarak, herhangi bir sentetik elyafın eklenmesi, kumaşın higroskopikliğinde bir azalmaya yol açar.
Yün karışımlı kumaşlar çok bileşenli olabilir, yani bir değil, yüne birkaç lif türü eklenir, örneğin: yün
Ek liflerin eklenmesi, yün ile karıştırılarak, vidalanarak, sistemlerden birinin ipliği olarak veya birleşik bir şekilde gerçekleştirilir.
- Karıştırıldığında, pürüzsüz bir yüzeye sahip lifler kumaşın yapısında zayıf bir şekilde sabitlenir, bu nedenle bu tür kumaşlar boncuklanmaya eğilimlidir. Naylon ve lavsan iplerin yün ipliğe vidalanması, hap oluşumunu ortadan kaldırmayı ve kumaşın görünümünü iyileştirmeyi mümkün kılar.
sistemlerinden biri olarak (çözgü veya atkı), pamuk ipliği veya hacimli iplik veya dokulu iplik en çok kullanılır. Aynı zamanda ön yüzeye daha kaliteli bir iplik veya iplikler sağlanır.
Çok bileşenli kumaşlarda hem karıştırma hem de vidalama kullanılır (örneğin, karışık bir
yün ipliği bir naylon kompleks iplikle bükülür).için çeşitli yapılarda iplikler kullanılır: tek ikiye bükülmüş, daha az sıklıkla üç ilavede; krep ipliği; şekilli ve dokulu iplikler; melanj ipliği vb. Tek iplik kumaşlara yumuşaklık ve sertlik verir. Bükümlü iplikler, daha elastik, deformasyona dirençli kumaşlar elde etmeyi mümkün kılar. Tekstüre ipliklerle yapılan için. Kırılmaya karşı yüksek direnç ile karakterizedir. Fantezi iplikli kumaşların orijinal bir dış yüzeyi vardır. Krep bükümlü iplik kullanıldığında ilginç bir dokusuna sahip kumaşlar elde edilir.
Pamuk ipliği kullanımı kumaşların maliyetini düşürür, gerilme mukavemetini arttırırken aynı zamanda kumaşların görünümü bozulur, kırışmaları ve çekmeleri artar.
Giriş poliamid elyaflar (naylon), bu nedenle az miktarda (% 8-10) içinde zerk edilmektedir, mekanik özelliklerini geliştirir, ancak topak formasyonuna sertlik ve eğilimini arttırır. Bu kadar az miktarda naylon kullanılması, kumaşın aşınmaya karşı direncini 2-3 kat artırabilir.
İç içe geçmiş polyester liflerörneğin lavsan, mekanik özellikleri de geliştirir, ancak daha az ölçüde kumaşı kabalaştırır. PE liflerinin eklenmesi kumaşlara bu tür değerli özellikler kazandırır. Buruşma direnci, aşınma direnci, ütülenmiş kıvrımları koruma yeteneği olarak.
elyaf içeren kumaşlardan üretilen ürünler, düşük nem emilimi nedeniyle sık ütü gerektirmez, hem ıslak hem de kuru temizliği çok kolaydır. PE lifleri karışıma toplam kütlenin% 30’una kadar bir miktarda eklendiğinde, görünüş, yumuşaklık ve mürekkep bakımından saf yünden pek farklı değildir. İçeriğin artırılması (% 60’a kadar), parlaklık ve sertliğin artmasına neden olur